In Vitro Bioactivity of Astaxanthin and Peptides from Hydrolisates of Shrimp (Parapenaeus longirostris) By-Products: From the Extraction Process to Biological Effect Evaluation, as Pilot Actions for the Strategy “From Waste to Profit”
Non-edible parts of crustaceans could be a rich source of valuable bioactive compounds such as the carotenoid astaxanthin and peptides, which have well-recognized beneficial effects. These compounds are widely used in nutraceuticals and pharmaceuticals, and their market is rapidly growing, suggesting the need to find alternative sources. The aim of this work was to set up a pilot-scale protocol for the reutilization of by-products of processed shrimp, in order to address the utilization of this valuable biomass for nutraceutical and pharmaceuticals application, through the extraction of astaxanthin-enriched oil and antioxidant-rich protein hydrolysates. Astaxanthin (AST) was obtained using …
Premessa al Volume
La filiera ittica siciliana e la valorizzazione dei prodotti. Prospettive e orientamenti strategici
Una delle maggiori criticità per la sostenibilità dei processi produttivi di filiera è rappresentata oggi da una complessiva scarsa redditività dei processi legati al comparto primario; per far fronte a ciò è necessario promuovere nuovi modelli organizzativi in grado di garantire un maggiore equilibrio nella distribuzione dei margini di profitto tra le imprese della filiera. La dimensione spaziale ottimale delle configurazioni relazionali tra imprese varia notevolmente in funzione delle caratteristiche dei flussi che le riguardano, dei soggetti considerati e del tipo di tecnologia. L’approccio territoriale presenta, infatti, dei limiti come unico strumento esplicativo dei fenomeni evolutivi…
Analisi delle condizioni e dei percorsi di inserimento dei prodotti ludico digitali nel settore del turismo culturale e possibili scenari di sviluppo di attività imprenditoriali: attuale contesto di base
Con una pervasività ed una velocità inusitate, la disintermediazione ha impresso il suo sigillo sulla nostra era. È il principio su cui si fonda tutta la tecnologia dell’universo blockchain che, sostituendo tutte le istituzioni centrali con reti orizzontali, aperte e condivise di blocchi, valida le operazioni senza bisogno di controllori, notai o terze parti (di qui anche il discusso fenomeno dell’NFT, “non-fungible token”, permette di comprare un’opera senza il bisogno di una galleria/ un mediatore). Una svolta di enorme impatto che, dalla verticalità centralizzata con cui veniva dispensata la cultura dei corpi intermedi, giunge all’orizzontalità decentralizzata che connette gli individui,…
La Sicilia nel FP7: attori, progetti e reti
I finanziamenti europei al sistema della Ricerca, Sviluppo e Innovazione (RSI) rappresentano un contributo fondamentale alla crescita della competitività delle economie regionali. Le risorse comunitarie si vanno ad integrare con quelle statali e regionali a sostegno delle imprese, contribuendo all’attivazione di numerose iniziative di ricerca da parte di chi nell’ambito di un partenariato unisce le proprie competenze e strutture produttive attorno ad un’idea progettuale più o meno prossima al mercato. Questo studio prende in esame la partecipazione del sistema della ricerca e produttivo siciliano (in primis imprese, università, istituti di ricerca) al principale programma europeo per la RSI…
SVILUPPO E INTEGRAZIONE DI FILIERA. IL FUTURO DELL’IMPRESA ITTICA SICILIANA
Le attività dell’impresa che opera nel settore ittico non dipendono solo dalla sue capacità e dalle sue strategie, ma sono influenzate, direttamente o indirettamente, anche dalle azioni dei diversi attori che operano all’interno della filiera in cui essa opera. Il presente contributo prende in esame brevemente il ruolo di tali attori in Sicilia per poi proporre due casi studio, quello del Progetto Manifattura di Rovereto e quello del Fisch Markt di Amburgo come esempi a cui ispirarsi nell’incentivazione dei processi di integrazione della filiera ittica siciliana e nella prospettiva del superamento di una logica di mera “sopravvivenza” delle sue imprese. The activities of the company that op…
A Note on Economic Impact of EFF on Sicilian Firms Performance
Measure 2.3 of the European Fisheries Fund, in Sicily, claimed investments of fish firms in production capacity expansion and modernization of fish processing. Have these investments been effective in supporting the competitiveness of these firms and have they influenced the economic sustainability of the regional seafood chain? Proposed counterfactual analysis contributes to this assessment through a comparison of the business performance of funded and non-funded firms.
Un Modello di Massima Copertura della Domanda per l’Allocazione Ottima delle Ciclostazioni di AMAT
AMAT Palermo S.p.A. is the public transport company of the municipality of Palermo. AMAT manages the bike sharing system and within a sustainable mobility project has involved the DSEAS and four secondary schools to the research project “GoToSchool”, a project whose main aim is to foster the use of the bike by the students in getting to the school.The project developed in two phases: the first phase was devoted to the estimate of the demand of bike sharing service from the students; the second phase was committed to the study of an optimal facility allocation problem in order to maximize the demand of bike sharing service arising from students.The optimization model can be easily customized…
Dominare le nuove sfide della trasformazione digitale: dagli strumenti alla strategia
For two decades now, digitalisation processes have been transforming our societies and our economic systems. The world of cultural heritage is no exception. Essentially perceived as a technical innovation, digitization appeared (pre-Covid) as the natural evolution of practices, with particular emphasis on aspects related to better conservation of heritage. The Covid-19 pandemic represented a significant, albeit disorderly, rupture and acceleration of this path, in particular in response to the need to adapt to the restrictions on social life and mobility that characterized the 2020-2021 period. Today, in the post-pandemic phase, it is important to analyze the new conditions in order to prep…
The sustainability of the Sicilian seafood chain: Innovation, organizational models and value chain
fisheries sector, organizational change, value chain, innovation To what extent and how the acquisition of new innovative processes can affect the structure and roles of the actors within the seafood sector chain? What are the possible effects along the entire value chain and on the distribution of this value to those who have contributed to generate it ? The proposed analysis aims to clarify some aspects of these complex issues whose implications may affect the future and the economic sustainability of the fisheries sector in Sicily. The related economic literature investigates the role of organizational change management on improving the performance of companies engaged in the launch of i…