0000000000442664
AUTHOR
Mc Fiore
Agronomic evaluation and quality characterization of lentil accessions (Lens culinaris L.) in a Mediterranean environment
Agronomic evaluation and quality characterization of lentil accessions (Lens culinaris L.) in a Mediterranean environmentLentil (Lens culinaris Medik.) is an important grain legume cultivated in the Mediterranean region and used for human nutrition. An extensive differentiation of lentil over millennia has permitted the evolution of many landraces. These ecotypes often are the result of centuries of selective choices by local farmers and are characterized by high genetic variability and high adaptation to different environmental conditions. Presently, lentil is mainly cultivated in marginal areas of Central and Southern Italy and in Sicily small cultivation has permitted the evolution of lo…
Effect of organic fertilization treatments on grasspea (Latyrus sativus L.)
A better knowledge of important relationships between soil and crop production is necessary to develop sustainable agricultural systems. It is often stated that only a few staple crops produce the majority of the food supply. This might be correct but the important contribution of many minor species should not be underestimated. Legumes have always been used as a source of nutrient-rich organic matter and nitrogen for crops. The grass pea (Lathyrus sativus L.) is a food, feed and fodder crop belonging to the family Leguminosae . This crop has over the past decade received increased interest due to its adaptability to arid conditions and contains high levels of protein, a component that is i…
Evaluation of nitrogen efficiency indexes in cereals crop production in Mediterranean agro-ecosystems
Comparative study of genotype-environment interaction of oat and triticale varieties in southern Italy
Valutazione bioagronomica e stabilità produttiva in genotipi di veccia comune (Vicia sativa L.).
La Veccia (Vicia sativa L.) rappresenta per le regioni caldo-aride del bacino del Mediterraneo una specie di notevole interesse sia per la produzione di biomassa utile per l’alimentazione dei ruminanti, sia per la produzione di granella e sia per il posto che occupa all’interno degli avvicendamenti colturali asciutti. In Italia nonostante la produzione di seme certificato è abbastanza diffusa in quasi tutte le regioni del centro-sud, annualmente una quantità significativa di granella per uso zootecnico viene importata da Paesi europei ed extra-europei e poi utilizzata anche come seme non certificato. Per questo motivo si è ritenuto opportuno avviare uno studio del comportamento bio-agronomi…
Valutazione e caratterizzazione bio-agronomica e qualitativa di popolazioni di avena (Avena sativa L.) di origine siciliana.
Tra i cereali minori l’avena ((Avena sativa L.) costituisce una importante risorsa agronomica e economica per gli areali mediterranei. Infatti, questa specie è caratterizzata da una maggiore rusticità rispetto a cereali maggiori come il grano duro, che le permettono di ben adattarsi ad ambienti di coltivazione collinari marginali delle aree meridionali. L’ampia gamma di destinazione produttiva della specie sia per l’alimentazione umana (granella) che animale (foraggio-granella, pascolo-fieno, pascolo-insilato) la rendono una specie assai interessante per le aziende cerealicolo-zootecniche. Inoltre, tale specie, ha già promosso una interessante attività sia nel settore agro-alimentare e sia …