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V. Amicarelli
Mense e personale addetto alle cucine: valutazione dei rischi occupazionali
The aim of the study is to evaluate the occupational risks among food service workers and cooks. During the occupational risks assessment the following risk factors must be evaluated: musculoskeletal disorders, chemical risk (cleaning kitchen work surface, dishes, utensils ecc.) biological risk (contact with foods or biological agents) cancerogenic risk (by baking smoke inhalation), and psycho-social stress. In this study the preventive measures and protective equipment to prevent health hazards for these workers have been evaluated (i.e. aspiration hood, adapted ventilation, chosen of less harmful methods of baking, ecc.). In particular the performance of rigid behavioural norms and hygien…
Agenti biologici in ambienti di lavoro non sanitari.
Le Linee Guida su rischi specifici redatte dalla Società Italiana di Medicina del Lavoro offrono ai Medici Competenti di tutto il territorio nazionale la possibilità di orientarsi nell'approccio alla sorveglianza sanitaria rivolta a lavoratori esposti a rischi specifici. Il presente volume affronta la problematica del rischio biologico nei vari contesti lavorativi estranei al comparto della Sanità.