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Antonino Davi'
Risposta bio-agronomica e qualitativa della favetta (Vicia faba L. var. equina) alla concimazione fosfo-azotata.
Agronomic evaluation and quality characterization of lentil accessions (Lens culinaris L.) in a Mediterranean environment
Agronomic evaluation and quality characterization of lentil accessions (Lens culinaris L.) in a Mediterranean environmentLentil (Lens culinaris Medik.) is an important grain legume cultivated in the Mediterranean region and used for human nutrition. An extensive differentiation of lentil over millennia has permitted the evolution of many landraces. These ecotypes often are the result of centuries of selective choices by local farmers and are characterized by high genetic variability and high adaptation to different environmental conditions. Presently, lentil is mainly cultivated in marginal areas of Central and Southern Italy and in Sicily small cultivation has permitted the evolution of lo…
Biodiversità e caratteristiche bio-agronomiche in lenticchia (lens culinaris medik.).
Tra le leguminose da granella la lenticchia (Lens culinaris Medik.), occupa un posto importante nella alimentazione umana, per la quantità e qualità di proteine contenute nel seme e per il contenuto di carboidrati associati alla bassa presenza di sostanze antinutrizionali. La coltivazione della lenticchia è ancora basata, nella maggior parte del mondo, su ecotipi locali e solo in pochi Paesi, come il Canada, si utilizzano varietà selezionate. La coltura, come molte leguminose minori, risulta poco presente negli ordinamenti colturali italiani e, negli ultimi decenni, la superficiecoltivata ha registrato una notevole riduzione a causa di ,molteplici fattori, come mancanza di germoplasma selez…