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Palmeri Marisa
Evolution of the lactic acid bacterial biofilms on different wood typologies applied for the production of vats intended for cheese making
The present work was carried out to evaluate the lactic acid bacterial biofilms formation on wooden vat produced with seven different woods, derived from trees species grown in Sicily. The biofilm formation on the wooden surfaces was performed as reported by Gaglio et al. Microbiological and scanning electron microscopy analyses did not show differences in terms of microbial levels and composition within the neoformed biofilms (Fig.1). The specific investigation of Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Escherichia coli and positive-coagulase staphylococci did not generate any colony for all vats before and after microbial activation. Lactic acid bacteria (LAB) populations dominated the s…
Studio retrospettivo sulla qualità igienico-sanitaria delle ricotte prodotte in Sicilia
La ricotta è un prodotto lattiero caseario estremamente diffuso nei paesi del Mediterraneo ottenuto per termocoagulazione acida del siero. Scopo del lavoro è stato valutare la qualità igienico sanitaria delle ricotte siciliane mediante uno studio retrospettivo; sono stati analizzati i dati dei campioni conferiti all’ZS della Sicilia per controllo ufficiale, autocontrollo o progetti di ricerca. Dal 2002 ad oggi sono state esaminate 1295 ricotte fresche, nella maggior parte dei campioni sono stati ricercati L. monocytogenes (1156), Salmonella sp. (998), Brucella sp. (721), Stafilococchi coagulasi positivi (639) e E. coli (598). Su un numero di campioni variabile fra 98 e 371 è stata eseguita …