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Di Stefano V.

Triterpenes and fatty acids from the rhyzomes of Atractylis gummifera L

It is reported the investigation of the light petroleum ether extract of the rhizomes of Atractylis gummifera L. GC-MS analysis and medium pressure chromatographies afforded the presence of seven fatty acids and of the following triterpenes: lupenyl acetate, α-amyrin acetate, β-amyrin acetate, taraxasterol acetate, α-amyrin, lupeol, β-amyrin, taraxasterol, campesterol, β-sitosterol, stigmasterol, betulin, erythrodiol, uvaol, ursolic acid, oleanolic acid and betulinic acid.

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In vitro effects of extracts from leaves and rhizomes of P.oceanica on HepG2 tumor cells

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Valutazione delle caratteristiche qualitative e nutrizionali di pani funzionali, arricchiti con Portulaca oleracea L. e Opuntia ficus- indica

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Studies in organic mass spectrometry. Part 27. Electron ionisation induced isomerisation of 3-aryl-4(3H)-quinazolinones

The comparison between 70 eV EI (electron ionisation) mass spectra, MIKE (mass analysed ion kinetic energy) and CID (collision induced dissociation) MIKE spectra, KER (kinetic energy release) and KERD (kinetic energy release distribution) data for 2-methyl-3-aryl-4(3H)-quinazolinones 1-4, with those of the corresponding 2-methyl-4-aryloxyquinazolines 1′-4′, indicates that aryloxy radical as well as hydrogen or methyl radical losses involve the formation of common intermediates. This suggests the occurrence of migrations of aryl groups from the N-3 atom to carboxylic oxygen in the molecular ions of 1-4.

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Caratterizzazione degli acidi grassi nell’olio dei semi di Portulaca oleracea L.

La Portulaca (Portulaca oleracea L.) è una pianta erbacea annuale con steli rossastri e foglie alternate della famiglia Portulacaceae. Si adatta ad ambienti diversi, anche marginali, caratterizzati da siccità e salinità dei suoli. È una pianta ben nota nella medicina tradizionale del bacino del Mediterraneo come diuretico, febbrifugo, antisettico, antispasmodico, vermifugo e svolge attività di anticolinesterasica. Questi effetti sono principalmente attribuiti ai suoi costituenti fenolici e ai diversi acidi grassi, specialmente all’acido α-linolenico che rappresenta quasi il 30% degli acidi grassi essenziali. A parte l’acido αlinolenico, sono stati rilevati in tessuti vegetali anche altri ac…

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