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AUTHOR
Giammanco M
Omega-3 PUFAs and gut microbiota: A preventive approach for colorectal cancer
The influence of diet on the composition of the intestinal microbiota and related pathologies has been known for some time. Some classes of nutrients, such as fatty acids belonging to the omega 3 series, have particular effects on the bacteria that make up the intestinal microbiota. ω-3 PUFAs affect the gut microbiota in three different ways: by modulating the type and abundance of intestinal bacteria, by regulate SCFAs levels, and by alter the levels of proinflammatory mediators. Through these modalities, ω-3 PUFAs could be useful for the prevention of intestinal diseases such as Colorectal Cancer (CRC). The ability of ω-3 PUFAs to modulate the intestinal inflammatory response, to preserve…
Digestione e assorbimento
Adipokines in obesity and metabolic diseases
Adipose tissue secretes many adipokines that regulate important physiological functions. Growing studies have highlighted that these bioactive molecules may contribute to the development of metabolic and cardiovascular diseases. Adipokines exert systemic metabolic effects and independent activity on numerous cells of the cardiovascular system, including cardiomyocytes and vascular cell walls. Adiponectin shows anti-inflammatory and anti-atherosclerotic activity on blood vessels. Conversely, resistin is endowed with pro-inflammatory effects and stimulates the proliferation of smooth muscle cells, thus promoting the development of atherosclerotic plaque. Leptin plays an important role in card…
TERMOREGOLAZIONE CORPOREA.
Apparato digerente
Trattato a uso didattico su Alimentazione Nutrizione e Salute
Selenium: A Cure for Autoimmune Thyroiditis.
Autoimmune thyroiditis (AT) is a disease whose incidence has increased dramatically over the past few decades. In iodine sufficient areas, this pathological condition affects up to 5% of the general population. The higher incidence of AT observed in areas of the world with low-selenium (Se) soils apperas to be the consequence of a reduced activity of the intracellular Sedependent glutathione peroxidase activity. Se is involved, through selenoproteins, in the regulation of intracellular antioxidant, redox and anti-inflammatory processes. As a component of selenoproteins, Se exerts various structural and enzymatic functions. A low Se/high fat diet can cause selenoprotein changes and promote t…
SECREZIONI GATROINTESTINALI
Alimenti
Libro a carattere didattico su Alimentazione e Salute
MOTILITA' DELL'APPARATO DIGERENTE.
Capitolo 6 Alimenti del libro dal titolo: Alimentazione Nutrizione e Salute
Leggendo l’indice di quest’opera, si rimane colpiti nel vedere in quanti modi la nutrizione entri, direttamente o indirettamente, nella nostra vita. È un universo che solo da poco tempo la scienza ha cominciato a esplorare, scoprendo molte cose (e sfatandone anche tante altre). È per questa ragione che da più di 20 anni abbiamo creato a SuperQuark la rubrica “Scienza in cucina” (affidata proprio a una co-autrice di questo volume). Si dice spesso che il cibo è il carburante del nostro corpo: in realtà non è solo così. Il cibo “è” il nostro corpo. Noi infatti siamo interamente costruiti con i materiali dei cibi che mangiamo. Le nostre cellule sono come gli individui: nascono, si nutrono, elim…