0000000000290292

AUTHOR

Catania

Design e ficodindia : per uno sviluppo locale sostenibile

L’articolo descrive il rapporto tra il design e un prodotto dell’agroalimentare siciliano, il ficodindia di Roccapalumba, per uno sviluppo economico e territoriale nel rispetto dell’ambiente. A tal fine il ficodindia è considerato risorsa in grado di avviare delle innovazioni, come la valorizzazione degli scarti e la relazione tra gli attori locali. Nell’articolo, per generare una seconda vita agli scarti, si è studiato il ciclo di vita del ficodindia e tra i vari output si è considerato la potatura dei cladodi da cui si è ricavato una fibra, utilizzata in modo innovativo e secondo una visione locale, puntando sul patrimonio culturale e sulle tradizioni. The article describes the relationsh…

research product

Single-incision laparoscopic cholecystectomy: Our experience and review of literature

Aim After the revolution in the surgery of gallbladder stones represented by the laparoscopic cholecystectomy, we tried a new technique that further maximize the aesthetic results and that at the same time is of easy learning for young surgeons. Patients and methods From January 2011 to December 2012 we performed at our department 320 cholecystectomy: 27 in laparotomy and 293 in laparoscopy. Of these, 88 underwent to Single Incision Laparoscopic Surgery (SILS), namely the Single Incision Laparoscopic Cholecystectomy (SILC), in recruited patients aged between 19-65 years; 56 patients were females and 32 were males. Results The laparoscopic cholecystectomy with the SILS methodology is a safe …

research product