0000000000495081

AUTHOR

Daniela Anna Vargetto

Intake and milk production of goats grazing Sulla forage under different stocking rates

This investigation aimed to individuate the dietary factors affecting the milk urea nitrogen (MUN) concentration in goats grazing herbaceous pasture and, particularly, to verify the relationship linking the diet crude protein (CP) content to MUN. A total of 205 individual observations regarding dietary and milk variables of 37 Girgentana goats involved in two experiments were used. Goats, averaging 154±14 days in milk and 38.1±5.4 kg of live weight, grazed on swards and received 500 g/d of barley meal. Sward biomass, herbage selected by goats and individual milk yield were measured and sampled weekly. The herbage intake and diet digestibility were estimated by the n-alkane method. Milk urea…

research product

Effetti del pascolamento della sulla e/o della loiessa per 8 o 24 ore sul comportamento alimentare e sulla produzione lattiero-casearia di pecore Comisane

This experiment aimed to examine the effects of the utilization of monocultures of ryegrass (R), sulla (S) or both of them (RS), and the prolongation of daily grazing from 8 h (8:00-16:00) to 24 h, evaluating behaviour, selectivity, intake and milk and cheese production of ewes at pasture. The experiment involved 42 Comisana ewes averaging 146±55 days in milk, divided into 6 homogeneous groups which, since 19th April for 42 days, continuously grazed under a stocking rate of 34 ewes/ha. Ewes involving in eating activity were higher in R and for 24-h grazing, in relation to lower intake rate. RS ewes reduced eating time and increased lying activity. During daytime, the eating gradually decrea…

research product

Utilizzo del pisello proteico in alternativa alla farina di estrazione di soia in un allevamento biologico di bovine da latte

Utilizzazione del pisello proteico in alternativa alla farina di estrazione di soia in un allevamento biologico di bovine da latte. Nella sperimentazione è stata verificata la possibilità di impiego del pisello proteico in sostituzione totale della farina di estrazione di soia nel concentrato destinato a bovine da latte allevate in regime biologico. Sono state utilizzate 14 bovine di razza Bruna suddivise in due gruppi omogenei ognuno alimentato, per l’intera durata della prova (292 d), con uno dei due diversi concentrati. La produzione di latte non si è differenziata fra i gruppi, sebbene le bovine che ricevevano il pisello proteico abbiano prodotto, rispetto alla soia, una quantità di lat…

research product

GRAZING SULLA AND/OR RYEGRASS FORAGE FOR 8 OR 24 HOURS DAILY. 1. EFFECTS ON EWES FEEDING BEHAVIOUR

research product

Comportamento alimentare al pascolo per 8 o 24 ore in funzione della risorsa utilizzata

research product

Effet de la pasteurisation sur les caractéristiques du lait et du fromage de brebis “Comisana” conduites au pâturage de Sulla pendant des durées différentes

research product