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M. Squadrito
Evoluzione dei composti fenolici durante la maturazione di uve Nero d’Avola, Merlot
Nuove acquisizioni sperimentali sul colore dei vini rossi
Impiego di coadiuvanti di natura ed origine diversa nella chiarifica dei mosti
Relazioni fra i percorsi biosintetici degli HTCA, dei flavonoli e degli antociani nell'acini d'uva
Evoluzione degli idrossiacidi nel corso della vinificazione in bianco
EVOLUTION OF ANTHOCYANIN PROFILES FROM GRAPE TO WINE
Aims: This study aimed at acquiring knowledge on the evolution of anthocyanins from grape to wine and the possibility of deducing the varietal origin of a wine from its anthocyanin profile. Methods and results: The anthocyanin “fingerprints”, or profiles, of a series of autochthonous Sicilian accessions and in the respective young wines were determined by HPLC-DAD in 2008. Data were evaluated by taking into account the development of percentages of side-ring disubstituted and trisubstituted anthocyanins, the ratio between acetylated and p-coumaroylated derivatives, and PCA results. From grape until the end of alcoholic fermentation, percentages of 3-glucosides of cyanidin, peonidin, delphin…
Composti volatili di vinacce, flemme e grappe della cv autoctona siciliana Grillo
Evoluzione dei composti volatili nel processo di distillazione delle vinacce di Grillo
composti volatili, Grillo, vinacce, distillato