0000000000857302

AUTHOR

O. Rizzo

Maturazione dei vini rosati "sur lies"

Un vino rosato prodotto con uve Nero d’Avola nella Sicilia nord occidentale è stato sottoposto a maturazione per circa otto mesi in vasche di acciaio e in barriques, senza “lies”, “sur lies totales” di fermentazione e “sur lies” di Chardonnay. Le prove maturate “sur lies” di Chardonnay e quelle maturate “sur lies total” di fermentazione avevano un contenuto in pigmenti più elevato del “controllo” (probabilmente per l’effetto protettore esercitato dai polisaccaridi derivati dalla lisi delle cellule del lievito sui pigmenti). Le prime erano le meno dotate in antociani a causa della diluizione provocata dall’aggiunta delle lies sospese nel vino Chardonnay e del parziale assorbimento da parte d…

research product

Local dynamics of DNA probed with optical absorption spectroscopy of bound ethidium bromide

We have studied the local dynamics of calf thymus double-helical DNA by means of an "optical labeling" technique. The study has been performed by measuring the visible absorption band of the cationic dye ethidium bromide, both free in solution and bound to DNA, in the temperature interval 360-30 K and in two different solvent conditions. The temperature dependence of the absorption line shape has been analyzed within the framework of the vibronic coupling theory, to extract information on the dynamic properties of the system; comparison of the thermal behavior of the absorption band of free and DNA-bound ethidium bromide gave information on the local dynamics of the double helix in the prox…

research product