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Di Miceli G.

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Le varietà di triticale consigliate per le semine 2017-2018

2017

La scarsità di precipitazioni ha determinato una maggiore sanità della granella dalla ruggine gialla e bruna in generale in tutta Italia. Le produzioni sono risultate di 7,4 t/ha al Nord, 5,2 al Centro (entrambe maggiori del 2016, dove risultavano, rispettivamente, di 6,5 e 4,6 t/ha) e di 4,4 t/ha al Sud e Isole, leggermente inferiore al 2016 (4,6 t/ha)

confronto varietale.Adattabilità ambientaleTriticaleSettore AGR/02 - Agronomia E Coltivazioni Erbacee
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Triticale: le varietà consigliate per il 2018-2019.

2018

Risultati molto diversificati con forti variazioni tra le località della Rete. Sono stati realizzati 4 campi sperimentali al Nord, 4 al Centro e 5 al Sud e Isole, con una produttività media per ciascun areale rispettivamente di: 5,9; 4 e 4,7 t/ha. Produttività eccellenti in provincia di Sassari dove si è ottenuta la punta maggiore di 10,3 t/ha per la varietà Ramdam.

Confronto varietaleTriticaleSettore AGR/02 - Agronomia E Coltivazioni Erbacee
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Production, oxidation traits and health of dairy ewes fed diets supplemented with fungus myceliated grains.

2019

Mushrooms contain many bioactive compounds, mainly poly- and oligosaccharides, known to have benefits for human health. Polysaccharides from mushrooms exhibited immunomodulatory, antibacterial, antiviral, and antifungal properties, as well as antitumor activity. Furthermore, some mushrooms showed to have potent antioxidant properties due to the presence of phenolic acids, flavonoids, polysaccharides, carotenoids, ascorbic acid, and tocopherols. These beneficial properties of mushrooms bioactive compounds indicate their potential use as performance-enhancing natural feed additives for livestock animals. In this regard, the use of mushrooms and mushroom-derived products has largely been inves…

feed additiveSettore AGR/19 - Zootecnica SpecialeSettore BIO/02 - Botanica Sistematicamushroomantioxidant propertieSettore AGR/18 - Nutrizione E Alimentazione Animalemilk productionbioactive compounddairy ewechemical and fatty acid composition
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Wheat bran as dietary tool to improve dairy production, oxidative status of lactating cows and food sustainability indexes.

2017

Wheat bran (WB), an inexpensive by-product widely available in southern Italy, is largely used as component of feed for ruminants, contributing to decrease the use of food suitable for human consumption, thus to improve the sustainability of livestock production. However, the potential benefits of WB, due to its content in polyphenolic compounds, mainly consisted of ferulic acid, in improving rumen conditions and the antioxidant balance of animals, and also providing animal products with functional properties, are not yet well known. Accordingly, this experiment was carried out for 100 days with 36 lactating Italian Simmental cows divided into 3 groups receiving one of 3 concentrates includ…

Settore AGR/19 - Zootecnica SpecialeSettore AGR/18 - Nutrizione E Alimentazione Animalewheat bran dairy cows milk antioxidant capacity sustainabilitySettore AGR/02 - Agronomia E Coltivazioni Erbacee
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