6533b853fe1ef96bd12ac734

RESEARCH PRODUCT

Una Congiura degli Uguali: involtini & friends

Giovanni Marrone

subject

Settore M-FIL/05 - Filosofia E Teoria Dei Linguaggifood sicily semiotics gastronomy

description

Quel che fa l’involtino è la sua conformazione, o poco più. Anche se talvolta la medesima forma, investita da sostanze precise, cambia non solo nome ma anche posizione nel menu e dunque statuto. Il sistema della gastronomia, si sa, tende a riequilibrarsi di continuo, accettando nuove varianti e provando a istituzionalizzarle con una qualche motivazione, spesso posticcia. La lettura dei testi gastronomici svela a questo proposito un panorama assai complesso. What makes the roll is its conformation, or little more. Even if sometimes the same shape, invested with precise substances, changes not only its name but also its position in the menu and therefore its statute. The gastronomy system, as we know, tends to rebalance itself I continue, accepting new variations and trying to institutionalize them with some motivation, often false. Reading gastronomic texts reveals a very complex panorama in this regard.

https://hdl.handle.net/10447/579200