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AUTHOR
Dario Scuderi
Effects of Tray-Drying on the Physicochemical, Microbiological, Proximate, and Sensory Properties of White- and Red-Fleshed Loquat (Eriobotrya Japonica Lindl.) Fruit
Loquat fruits, highly valued by consumers for their characteristic aroma and pleasant taste, have a short post-harvest life and are susceptible to mechanical damage, loss of firmness, and initial organoleptic characteristics. The aim of this work was to develop a drying method suitable for storing loquat fruits in polyamide/polyethylene (PA/PE) bags containing two gaseous mixtures (treatments): MAPN2 (100% N2) and MAPP (21% O2 and 0.04% CO2), at room temperature (20 ± 1 °C) for at least 2 months. The effects of these conditions on the physico-chemical, microbiological, proximate, and sensory properties of fruit stored over a 50-day time interval were studied. The results showed that convect…
Studio della qualità dei frutti e della risposta fotosintetica di tre cultivar di Mango (Mangifera indica L.) coltivate in serra in Sicilia
La coltivazione del mango all’interno di una serra in Sicilia sottopone le piante a temperature estremamente elevate, fino a 50 °C, mentre le temperature minime registrate in serra durante la notte nel corso dell’anno non differiscono da quelle registrate all’aperto. Nonostante le alte temperature estive, l’attività fotosintetica delle piante ha mostrato valori elevati (fino a 20μmol (CO2)/s), ovvero uno dei più alti per il mango sulla base di quanto finora riportato in letteratura. I frutti ottenuti erano di alta qualità, non presentavano imperfezioni derivanti da danni di natura biotica o abiotica. Avevano, inoltre, un elevato contenuto zuccherino e sono stati pienamente apprezzati dai gi…
Avocado “born in Sicily”, gli agricoltori scommettono su questa produzione
In questo lavoro è stato possibile mettere a confronto la qualità dei frutti di avocado Born in Sicily e di quelli Imported. I risultati ottenuti evidenziano per i frutti raccolti in Sicilia valori più elevati del contenuto di sostanza grassa, di alcune vitamine e minerali rispetto a quelli importati, indicando nell’avocado isolano un frutto ricco di componenti dall’alto valore nutrizionale.
Nespole disidratate: un nuovo prodotto creato a partire da frutti di scarto
La disidratazione delle nespole, sia a polpa gialla che a polpa bianca, rappresenta un metodo innovativo per prolungare la shelf-life dei frutti e per poter reinventare un prodotto che altrimenti verrebbe individuato come scarto alimentare. Anche se alcuni parametri, come il colore e la consistenza, hanno subito un cambiamento, rimangono comunque apprezzati a livello sensoriale. Tra tutti i trattamenti le nespole disidratate a polpa bianca della cv Claudia hanno mostrato una migliore evoluzione dei parametri qualitativi e la tecnica di packaging in MAP non ne ha influenzato l’evoluzione dei parametri. In definitiva, tramite una semplice trasformazione, come la disidratazione in corrente di …
Effect of Organic Fertilizers on Avocado Trees (Cvs. Fuerte, Hass, Lamb Hass) in Western Crete, a Cool Subtropical Region
The market for avocado is one of the fastest expanding worldwide, inclduing the Mediterranean basin. Organic farming systems cannot make use of synthetic fertilizers and therefore rely on several cultural techniques to maintain vigorous young trees and for quick shoot development, satisfactory yield, and fruit quality. We studied the effect of three different organic products (Terra Insecta® (Aeiphoria-Sustainable products of Crete, Chania, Greece), Fruit-Fix®, and AMINO-16® (both products manufactured by EVYP, Sindos, Thessaloniki, Greece) on avocado plants in the cool subtropical area of southern Greece. Three experiments were carried out, two of them on young avocado trees, a…
Green coffee, bioactive compounds’ analysis of experimental cultivation in Sicily: a new frontier in the Sicilian food sector
Recently, climate change represents a new possibility for tropical cultivars fruit in Mediterranean areas. The focus of this work is the evaluation of the real possibility of coffee cultivation in Sicily, like coffee plants grown in tropical and subtropical regions. The objective was to evaluate plant adaptation to our climate and to study the chemical qualities of green coffee pulps and seeds: total phenolic content, antiradical capacity, fatty acids, amino acids, alkaloids, vitamins, proximate composition, polyphenolic profile and other bioactive compounds of cosmetic, pharmaceutical and agrary interest. Temperature, light and vegetative growth of Coffea arabica L. cv. “Caturra” plants we…
Frigoconservazione ed edible coating per la conservazione post-raccolta dei frutti della pesca Settembrina
Da quanto emerso dai dati strumentali, l’applicazione del rivestimento a base di Aloe sui frutti di pesca “Settembrina”, sia in maniera singola che congiunta con 1 MCP, consente di rallentare i processi metabolici, permettendo, quindi, il mantenimento del colore dei frutti nel tempo e prevenendo la degradazione di tutti i composti nutrizionali e bioattivi utili a conferire al frutto serbevolezza e pregevoli caratteristiche organolettiche. Quanto riscontrato, si potrebbe tradurre in un vantaggio per il produttore che, usufruendo di una tecnologia semplice ed ecosostenibile dal punto di vista ambientale, potrebbe offrire al consumatore frutti dalla elevata shelf life con elevati standard qual…
La coltivazione della papaia (Carica papaya L.) in Sicilia: aspetti agronomici e qualità dei frutti
Tutte le cultivar analizzate raggiungono tratti chimico-fisici che soddisfano le esigenze del mercato. Tuttavia, i nostri risultati hanno mostrato una vasta gamma di variabilità in termini di tratti fisicochimici, composizione prossimale, capacità antiossidante e caratteristiche sensoriali che potrebbero essere dovuti all’alta variabilità genetica. Per quanto riguarda l’analisi sensoriale, i descrittori relativi a difetti o sensazioni sgradevoli hanno sempre punteggi molto bassi. In conclusione, possiamo dire che i nostri dati sono paragonabili ai frutti tropicali e subtropicali. Dunque, esiste la possibilità di ottenere frutti di papaia di qualità in un clima mediterraneo raccogliendo frut…
Pomegranate Cultivation in Mediterranean Climate: Plant Adaptation and Fruit Quality of ‘Mollar de Elche’ and ‘Wonderful’ Cultivars
Two pomegranate cultivars, Mollar de Elche, native to Spain, and Wonderful, the most widely cultivated pomegranate variety in the world, were studied in a commercial orchard in Sicily, and their phenological behavior was compared. During the development of the fruit, their dimensional growth was monitored, and after harvest, physicochemical and sensory analyses were carried out to highlight the differences between fruit of the two cultivars. Results showed that Mollar de Elche fruit require less time from flowering to fruit maturity, resulting in an earlier harvest, which was due also to a higher relative growth rate of the fruit&rsquo
Ricerca Unipa su diradamento e tasso di crescita dei frutti in piante di nespolo del Giappone
Il trattamento di diradamento dei frutti di nespolo del Giappone, effettuato in una sola occasione, quando i frutti si trovano a circa il 30% delle loro dimensioni finali, ha mostrato alcuni effetti positivi: in primis, i frutti ottenuti in seguito a diradamento hanno una maggiore probabilità di ricadere nelle classi commerciali superiori, le quali sono in genere più apprezzate dai consumatori e pagate a un prezzo più alto al produttore; gli stessi frutti raggiungono al contempo anche un grado zuccherino più alto, altro indice del possibile gradimento del consumatore finale e della richiesta da parte del mercato. Questo lavoro preliminare apre le porte a nuovi studi volti alla valutazione d…
La coltivazione del melograno in Sicilia: qualità dei frutti e adattamento di due cultivar
Nel presente lavoro sono stati monitorati gli stadi fenologici di due varietà di melograno durante una stagione produttiva al fine di studiarne l’evoluzione e l’adattamento utilizzando la scala BCH. I risultati hanno permesso di valutare l’andamento vegeto-produttivo di queste varietà di melograno in clima mediterraneo.
Extending the Shelf Life of White Peach Fruit with 1-Methylcyclopropene and Aloe arborescens Edible Coating
The maintenance of high-quality standards for prolonging the shelf life of fruit and preserving sensory and nutritional quality is a priority for horticultural products. The aim of this work is to test the effectiveness of a single treatment of edible coating based on Aloe arborescens (EC) and a combined treatment of 1-methylcycyclopropene (1-MCP) and edible coating to prolong the shelf life of &ldquo
Phenology and Fruit Growth Dynamics of Mango (Mangifera indica L.) in Greenhouse and Open Air in Mediterranean Climate
AbstractPhenological evolution of shoots and fruit growth of three mango varieties—Keitt, Osteen and Tommy Atkins—were monitored during two reproductive seasons, from full flowering to fruit harvest on trees cultivated in the open air and inside a greenhouse, in the island of Sicily—Italy. The aim of the study was to assess the behavior of mango trees subjected to summer high temperatures under a permanent plastic cover in the Mediterranean climate. Differences between open air and greenhouse emerged in the dates of first record of major phenological stages and in their duration, and in the fruit growth rates. Greenhouse cultivated trees showed a significant anticipation of flowering and ri…
Modified Atmosphere Packaging and low temperature storage extend marketability of cherimoya (Annona cherimola Mill.)
Cherimoya is a subtropical fruit characterized by a delicious, sweet flavor and beneficial health properties, which found suitable growing conditions in the South of Italy. However, the marketing of this product is halted by its high perishability, which limits the shelf-life of the fresh fruit to few days after harvest and does not allow for commercialization beyond local markets. Studies have shown that storage of this fruit in controlled atmosphere, using Modified Atmosphere Packaging technologies, extended the post-harvest life of Cherimoya, but little is still known about the evolution of its sensory, nutraceutical and microbiological characteristics during such storage period. In this…
Pera Coscia siciliana di IV gamma, effetti degli edible coating sulla qualità dei frutti
Questo studio ha voluto mettere in evidenza gli effetti dell’edible coating nel tempo, in particolare individuando le differenze nel mantenimento delle caratteristiche fisico-chimiche e sensoriali tra frutti di pero trattati e quelli di controllo. Dall’analisi dei risultati ottenuti è emerso che i trattamenti hanno consentito di ottenere effetti positivi sui parametri qualitativi considerati, permettendo una più lunga conservazione. Infatti, durante la frigoconservazione, i frutti che hanno subito i trattamenti (AVG+HPMC+PEO - EC1 e AVG+HPMC - EC2) hanno mostrato risultati migliori rispetto ai frutti non trattati (CTR), mantenendo, durante i 7 giorni di conservazione, valori più elevati in …
Shading Net and Partial Covering Plastic Film Do Not Affect Phenology, Photosynthetic Activity or Fruit Quality Traits of Kensington Pride Mango
Mango cultivation in a protected environment is becoming widespread in the Mediterranean basin where the species has to face unfavorable weather conditions which do not occur in its native cultivation areas. Besides open-air cultivation, greenhouses—and other protection systems such as shading nets and partial covering of plastic films—have been tested recently. In this study, we focused on assessing the effect of a shading net, and a partially covering plastic film, on the development of “Kensington Pride” mango fruit skin-color, its final quality, and the plants’ photosynthetic activity. A new method of measuring mango skin-color on different sides of the fru…
Primi risultati sulla disidratazione del mango siciliano: un prodotto nuovo che fa bene alla salute
Prendendo spunto dall’essiccazione al sole, tecnica antica legata alla nostra tradizione utilizzata per conservare a lungo frutti e ortaggi, abbiamo disidratato il mango siciliano in corrente di aria calda, ottenendo un prodotto nuovo, naturale, ricco di colore, aroma e gusto
Mango siciliano di IV gamma: come aumentarne la shelf life con l’uso di film edibili di origine naturale.
Un nuovo edible coating, a base di olio di neem e gel di aloe, allunga la vita commerciale di frutti di mango in IV gamma senza alterarne il gusto
Postharvest Application of Aloe vera Gel-Based Edible Coating to Improve the Quality and Storage Stability of Fresh-Cut Papaya
Ready-to-eat products are damaged by various factors, including exposure to O2 and CO2, extreme temperatures, and rapid decay, due to trauma during processing. The use of natural antimicrobial agents and antioxidants might extend the shelf-life of the fruits. The aim of this work is to investigate the effects of four different antibrowning and gelling agents added into the Aloe vera gel-based edible coatings and applied to fresh-cut papaya. EC1 treatment consists of Aloe vera gel (30% v/v), EC2 contains CaCl2 (5% v/v), EC3 contains K carrageenan (0.5% v/v), and EC4 contains sodium alginate (1.5% v/v) and K carrageenan (0.5% v/v). The fruits treated with EC2 showed the best results while mai…
Effects of Argon-Based and Nitrogen-Based Modified Atmosphere Packaging Technology on the Quality of Pomegranate (Punica granatum L. cv. Wonderful) Arils
Ready-to-eat pomegranate arils are considered a “functional food” for their health benefits and have desirable sensory characteristics, which have caused an increasing interest by the consumers for this product. The preparation process of ready-to-eat fruit products can cause severe injuries and worsen their quality and shelf life significantly. Modified atmosphere packaging (MAP) has been used broadly in the last years to maintain the quality of processed fruits and showed optimal results, in spite of the possible problems caused by the depletion of O2 and corresponding accumulation of CO2 in the package. This study was conducted to evaluate the effects of different MAP treatments, based o…